Sembuhlah Sahabatku Ajis…

Posted: April 17, 2012 in Best friend, friend, life, reminder
Tags: , , , ,

Pagi Ahadku yang lalu dikejutkan dengan panggilan dari teman “callman” aku Wan atau kodnya 55.Katanya, “47 (kod aku), ko dah bangun ke?”

“Kenapa ni Wan?” tanyaku sambil menggosok mata. Ku lihat jam 830 pagi,

“Kau datang ke wad kecemasan sekarang. Doktor kata Ajis dah 50-50!”

Terkesima aku sekejap. “Ok ok aku siap sekarang”

Kat luar isteri aku sedang menyiapkan sarapan. Kebetulan tengahari nanti mak mertua aku  akan menganjurkan majlis sambutan hari lahir puteriku yang ke lapan yang jatuh pada 10 April lalu. Terkejut wife aku tengok aku terus melompat masuk bilik mandi.

“Yang, lepas breakfast kita pergi hospital kejap. Kawan I tengah nazak.” kataku kepadanya sambil berjalan ke kamar mandi. Sambil aku mandi aku mendengar si mama menyuruh anak-anaknya makan cepat dan siap nak ke rumah nenek mereka.

Apabila dah setel, aku menghantar budak-budak ke rumah mak mertua. Dalam hati ini tertanya-tanya akan keadaan sahabat aku.

Apa yang berlaku?

Apa puncanya?

Terukkah keadaanya?

Adakah dia akan selamat?

Sedar-sedar kami dah sampai ke HKL. Aku terus ke Wad Kecemasan. Di sana aku lihat beberapa rakan Callman aku sudah sedia menanti dengan sabar. Ada yang muka macam belum tidur, ada yang bercakap dalam telefon dan ada juga yang sedang update rakan-rakan lain menerusi walkie-talkie.

Aku jumpa si Donat 32 dan Wan 55. Mereka memberitahu aku yang si Ajis kini berada dalam wad Zon Kritikal yang bersebelahan dengan Wad Kecemasan. Aku dan isteri masuk ke dalam. Tergamam aku melihat keadaan Ajis atau nama sebenarnya Mohd Razis Suhaimi (FB link https://www.facebook.com/profile.php?id=100000867520368). Umurnya baru 26. Mempunyai isteri dan dua anak kecil. Aku lihat mukanya berdarah. Dalam team kami, Ajis merupakan salah seorang pemandu trak tunda. Aku bertanyakan kepada Bonang 61 dan isterinya Ah Chin (yup dia kacukan Cina Melayu) apa yang berlaku kerana malam sebelumnya memang aku juga stand-by di KL dalam. Tapi tak lama sebab bateri set aku kong. Aku pulang sekitar jam 2 pagi.

Katanya mereka tengah stand-by di kawasan sekitar Maju Junction. Ketika itu jam 5 lebih. Mereka baru sahaja lepas minum-minum di Kampung Baru dan selalunya jam 5 pagi kaki-kaki disko yang takut kantoi minum akan lepak-lepak dulu akan mula pulang dan ketika inilah paling banyak kemalangan berlaku.

Dalam mereka asyik berborak, Ajis tiba-tiba kejang seperti orang kena sawan dan rebah tersembam. Itu yang menyebabkan mukanya berdarah kerana bibirnya luka. Malah ketika dia kejang itu, Ajis juga tergigit lidahnya menyebabkan luka. Kawan-kawan yang lain terus bertindak dengan menghantar Ajis ke HKL.

Namun, dengan segala pemeriksaan yang dijalankan, doktor tidak dapat memberitahu kami apakah punca sebenarnya. Kami cuma dapat ramalkan yang dia terkena serangan jantung kerana bacaan pada mesin ECG menunjukkan denyutannya sekitar 87 ke 94 seminit sedangkan yang normal sekitar 110 seminit.

Ajis koma dan bergantung kepada alat bantuan hayat (life support)

Malah ketika aku tiba aku sebak kerana aku lihat Ajis disambungkan ke alat sokongan hayat. Ini bermakna dia tidak dapat bernafas dengan sendiri dan kali terakhir aku melihat alat ini ialah ketika arwah nenek aku diserang strok kali ke-3 yang menjemputnya pulang ke rahmatullah.

Aku terus ke sisi Ajis. Aku berbisik di telinganya, “Ajis, ni aku 47. Aku tahu hang boleh dengaq aku (Ajis berasal dari Kedah jadi aku gunakan lingo utara). Hang kena lawan Jis, hang ada anak-anak kecik lagi. Kami kawan-kawan hang akan sentiasa ada di sini. Hang kena tabah. Hang kena kuatkan semangat”.

Selesai aku mengajarnya mengucap kalimah syahadah, aku lihat lidahnya bergerak-gerak. Malah selepas beberapa rakan-rakan lain berbisik di telinganya, kami dapat lihat air matanya bergenang. Maknanya dia dapat mendengar apa yang kami bisikkan kepadanya cuma dia sahaja tidak dapat berinteraksi.

Aku ingin menyeru kepada pembaca-pembaca semua, agar mari kita berdoa supaya insan bernama Mohd Razis Suhaimi ini cepat sembuh seperti sediakala. Itu sahaja yang mampu kita lakukan. Dan balasannya hanya ALLAH swt sahaja yang mampu tentukan. Sebagai salah seorang sahabat Ajis, aku turut bersedih dengan apa yang telah berlaku ke atas dirinya.

Kepada Ah Chin, sabarlah. Semua ini dugaan ALLAH. ALLAH akan menduga hamba-hamba yang disayangiNYA. Insya ALLAH Ajis akan selamat. Yang penting, kita sentiasa berdoa agar Ajis cepat sembuh.

Ajis ketika sihat.

Ajis ketika sihat

Comments
  1. syahjehan78 says:

    smoga cepat sembuh. kesian.. muda lg.. huhu

  2. Poll says:

    Al-fatihah ajis dah meningal …beliau merupakan sahabat saya ketika belajar di skolah men Gulau sik Kedah..semoga roh nya di cucuri rahmat….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s