Archive for the ‘Work’ Category

Selamat Tinggal Sayang

Posted: October 16, 2014 in lesson, life, love, Novel, time, Work, writing
Tags: , ,

Jam menunjukkan 3 pagi. Mata tak dapat dilelapkan kerana kata-kata doktor masih terngiang di telinga.

“You have a heart condition. Amat jarang berlaku. Ada masanya kamu akan rasa berdebar tak tentu pasal. Ada masanya your heart will skip a beat. Ianya dikenali sebagai heart arrhythmia. Awak kalau memandu, jangan stress sebab awak boleh kena serangan jantung dan pitam. Awak kena jaga tahap stress awak seharian. Cardiac arrest can happen anytime even when you are sleeping.”

Toleh ke sebelah katil, kosong. Bingkas bangun untuk minum air. Jenguk bilik anak-anak, kosong. Jantung berdebar. Kawal nafas, kawal emosi.

Duduk di sofa dalam kepekatan malam. Bunyi katak bersahutan sahutan kerana hujan baru sahaja berlalu pergi. Masuk bilik anak-anak. Capai selimut mereka. Balik ke kamar sendiri. Selimut anak-anak dihamparkan ke atas katil. Bantal golek dibungkus selimut anak-anak. bantal golek dipeluk dibayangkan anak-anak.

Otak terfikir, “Kalau malam ni Allah jemput aku pulang, bagaimanakah nanti keadaaan anak-anak aku? Adakah mereka akan membesar menjadi anak-anak yang soleh dan solehah? Adakah mereka akan menjaga mak mereka sehingga ke hembusan akhir mak mereka? Adakah mereka akan mengingati aku dalam doa mereka selalu? Adakah mereka akan marahkan aku kerana merahsiakan semua ini dari mereka?”

Jantung berdebar balik. Kawal nafas, kawal emosi.

Bangun balik. Pastikan tak bangun mendadak takut darah turun ke dari kepala cepat sangat. Berjalan ke kamar mandi. Mandi, ambil wudhu dan pakai baju kerja.

Solat hajat. Duduk termangu atas sejadah. Fikir sejenak. Perasaan menjadi kosong tiba-tiba. Angin sejuk awal pagi menghembus dan kedengaran azan Subuh. Solat fardhu Subuh. Capai beg komputer riba turun ke kereta.

Hidupkan enjin. Semuanya berlaku seperti dikawal dari jauh. Dalam diri terasa kosong. Masuk gear dan mulakan perjalanan. Kaki menekan pedal minyak dan tangan mengawal stereng. Semuanya seperti tahu apa perlu dilakukan. Rasa seperti roh dah takde dalam jasad tapi masih bernyawa.

Entah mana-mana pusing tau tau dah sampai pejabat. Tengok jam, 6.15 pagi. Pejabat masih berkunci. Baringkan kerusi kereta, lelapkan mata.

Tau-tau dengar bunyi siren ambulan. Terasa dicucuk sana sini. Bunyi seakan bergema. Cuba bukakan mata. Berat. Hanyut kembali.

Terasa seperti terkena renjatan elektrik satu badan. Sakit. Dengar bunyi riuh macam di pasar borong KL. Tekak terasa seperti ada hos getah siram pokok dimasukkan. Hanyut kembali.

Mata dibuka, isteri tertidur di luar berbantalkan cermin. Nak panggil, suara tak keluar. Tangan cuba diangkat hendak panggil, terasa berat. Pelbagai hos dan wayar berselirat atas dada, di kepala dan tangan. Terasa macam dalam filem RoboCop. Perhatikan isteri, air mata bergenang. Dalam hati berkata, “Sayang, saya maafkan awak.”

Kemudian semuanya gelap kembali…


Dalam post aku terakhir aku ada mensi (english kata mention) yang aku akan lebih kerap update blog aki yang kian lama kian bersawang penuh sarang labah-labah dan juga jin penunggu gua. Nampak bebenor penipu aku ni. Takpe bohong sunat walaupun sebenarnya tak wujud terma bohong sunat ni.

Lepas satu projek satu lagi masuk kat office aku. Dalam aku dok god damned busy meng-update content untuk Tutor Online, (http://online.tutor.com.my) dengan tiba-tiba tanpa disangka-sangka COO aku telah mengaturkan satu perbincamgam dengan birasnya, Dr Haji Tengu Asmadi, salah satu ikon motivasi negara di rumahnya.

Dan akhirnya aku faham yang bos aku ingiin mengajurkan sebuah klinik motivasi (tak sama dengan klinik haiwan ataupun klinik ibu mengandung). Dari situ kami kami mengadakan perbincangan setiap minggu malah pada perbincangan kedua Dato’ Dr Haji Fadzilah Kamsah turut serta di sebuah kopitiam di Bangi (mesti korang ingat Bangi Kopitiam kan? bukan yang ni di seberang Bangi Kopitiam).

Maka lahirlah Seminar iPAC. Maksudnya ialah ibubapa prihatin anak cemerlang. Yang bestnya, perserta seminari ini berpeluang membawa balik 3 unit iPAD dalam lucky draw. Kalau nak tahu  lebih lanjut ha pegi lah ke laman rasmi iPAC (yang aku turut serta dalam pembikinannya). Di mana? Di sini, http://www.ipac.my.

Dan kalau boleh, korang klik la “Like” dan fanpage kami di http://www.facebook.com/Seminar.iPAC

This slideshow requires JavaScript.