Posts Tagged ‘JustMint Wangsa Maju’


Pada satu ketika, kami sekeluarga ada restoran semi-fine dining di Alpha Angle Wangsa Maju. Salah seorang hostess kami di sana aku ingat nama dia Haslinda. Linda ni nama manja la gitu. Kalau tak silap asal Melaka. Dok di Wangsa Maju dengan kawan-kawan.

Masa tu aku Assistant Restaurant Manager, tapi salah seorang company director. So nak jadi cerita masa tu aku sedang dikenen kenen dengan pastry cook ni nama Balqish. Nama betul dia Nurhasnida tak silap aku dok kat area Gombak.

Dalam aku dok berkenalan dan kira nak mengenali diri la si Balqish ni, rupanya ada yang tersirat lain. Dia tau si Linda pun minat ke aku. So macam drama slot Akasia TV3 jam 7 malam la rupanya mereka berlumba lumba nak menang hati anak pemilik restoran. Mama pula dulu personaliti TV. Maka riuh lah satu Alpha Angle adik operator gerai Wantan foodcourt Alpha Angle bercinta dengan anak pemilik restoran Melayu kat situ.

Patutlah masa kami couple, si Linda ni terus berhenti. Dia kata ada offer bagus. Aku suka cara dia kerja. Bagus. Sebab tu aku sayang nak lepaskan dia. Aku sampai je dia buatkan aku kopi dan hantar ke office aku. Nak balik dia inform aku. Mana la aku nak tau dia suka aku. Masa tu pulak aku masih biker kental so cintan cintun ni macam tak releven.

Jodoh aku dan Balqis tak lama. Entah macam mana beberapa bulan lepas kami putus, mama pun pindah lokasi restoran. Kontrak sewa rumah aku ada beberapa bulan lagi so aku stay aje kat sana dulu sementara kami buka kedai baru di belakang Imperial Sheraton KL.

Nak jadi cerita satu malam tu aku lapar. Nak makan apa tak tahu. Nak ke foodcourt si Balqish pulak ada sana so aku pusing tingkat satu. Ada Secret Recipe. Ahhh makan kek je lah aku ingat.

Masa nak pesan tu aku baru perasan rupanya si Linda yang sedang ambil pesanan aku. Aku pun tanya bila dia habis kerja saja ajak borak. Dia habis pukul 10 katanya. So malam tu pukul 10 aku jemput dia balik bawak pusing KL naik motor.

Dan malam tu banyak yang kami sembangkan. Aku teringat balik dulu masa dia resign dia kata better offer. Takkan Secret Recipe bagi gaji lagi tinggi dari aku bayar dia. Maka keluarlah cerita sebenarnya. Dia cakap la dia sebenarnya dari hari pertama aku temuduga dia, dia suka kat aku. Dia pun cakap kesian En Norman kena potong rambut. Saya suka tengok En Norman rambut panjang. Aik? Aku kena ayat ke ni? So oklah. Kami borak sampai pukul 3 pagi dan aku hantar dia balik. Rupanya dia tinggal selang beberapa blok je dari aku.

Bermula dari situ kami sering berjumpa. Dia selalu ke blok aku dengan gitar kapuk dia. Orangnya nak kata lawa, sederhana aje. Cukup lawa pada aku sudah. Tapi dia pandai main gitar. Kebetulan kami berdua minat Ella. Jadi bila dia datang blok aku dia akan main gitar. Ada la makcik makcik pernah sound aku tak elok la dating kat situ. Aku tanya habis nak bawak masuk rumah ke?

Kat bawah tu terang, selalu ada budak-budak lepak bukan aku dan Linda je so pada aku tak jadi masalah la. Layar Impian adalah lagu dia suka mainkan untuk aku setiap malam.

Last aku keluar dengan Linda adalah malam Tahun Baru 2000. Masa tu sibuk pasal Y2K lah. Aku dan Linda serta housemate aku si mat salleh sorang ni dan awek dia pergi Concorde KLIA sambut New Year kat sana dan kebetulan Chris ni member dia perform kat Lounge Concorde KLIA.

Lepas aku hantar Linda pulang pagi tu, itulah kali terakhir kami berjumpa. Ke mana dia pergi aku pon tak tahu. Puas aku cari sampai hari ni nak jumpa dia. Nak cakap terima kasih kat dia. Dia banyak ajar aku tentang persahabatan. Tentang cinta tak terbalas. Tentang perasaan. Aku tak sempat. Dah masuk 14 tahun aku cari. Kadang-kadang dengan sengaja aku ke Alpha Angle pada satu ketika dulu mana tau kalau terserempak.

Haslinda, kalau awak baca ni, saya nak jumpa awak sebelum saya dijemput pulang.