Posts Tagged ‘kapcai’


Kita sering dengar fenomena pelik, fenomena alam dan Fenomena album kumpulan Search. Ni aku nak cerita pasal fenomena manusia bangang.

Dalam perjalanan pulang dari kejar info ada accident (aku kan part time callman), aku singgah ke pasar malam di kawasan rumah mertua di Seri Manja Klang Lama. Mengidam yon tau foo la pulak. Ngalahkan orang mengandung. Aku pun jalan la dengan wife sambil tengok barang jualan.

Aku agak marah la jugak sebab mat mat motor dok menyelit antara pengunjung. Kalau sebiji dua tu tak la aku kisah tapi ada aje mereka ni. Aku ingat kalau nak lalu ke sebab ye lah kawasan perumahan, tapi sangkaan aku meleset sebab mereka pun membeli juga. Dah la.dengan enjin hidup, selit antara pembeli. Bukan sahaja ianya menyumbangvkepada pencemaran asap dan bunyi ianya juga membahayakan orang lain.

Tak bahaya ke kalau terlanggar orang ke atau anak kecil terpegang ekzos panas. Mereka ni bukan selfish tapi bangang. Kalau motor tu harga 14 juta nak tayang kat orang ke aku paham la keriakan dan sikap nak menunjuk-nunjuk tu. Takat kapcai je kot. Bukannya motor kau tu Rossi jual kat kau pun. Bukan bujang je yang laki bini pun ada. Masing-masing berat kerandut zakar dan kelentit nak jalan gamaknya tu membeli dari atas motor je. Weh aku ada Alphard pun tau parking la turun beli. Angin aku. Nasib baik anak aku yang dua tahun tu tak terpegang ekzos.

Aku perasan fenomena manusia bangang ni hanya di kawasan pasar malam tersebut yang mana kepadatan penduduknya melayu secara majoriti. Aku ke pasar malam kat Bangsar takde pun jumpa fenomena manusia bangang ni. Jika ada antara pembaca yang amalkan sikap macam ni, ubahlah perangai pentingkan diri dan malas tu. Takde sapa heran lat motor cabuk korang tu. Bukan Harley pon. Yang pakai Harley boleh park turun beli barang.